YÖS (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI)

YÖS (YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SINAVI)
YÖS – Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı – ismindende anlaşılacağı gibi, Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Türkiye’de ki Devlet üniversitelerinden kabul almak ve okumak için girmeleri gerektiği sınavdır. Türkiye’deki bazı devlet ve özel üniversiteleri YÖS Sınavı ile yabancı uyruklu öğrenci alımı yapmaktadırlar. YÖS sınav soruları diğer üniversite giriş sınavlarından farklılıklar göstermektedir.
YÖS Sınavı ile Hangi Bölümlerde Okunur?
Öğrenciler YÖS Sınavından aldıkları sonuçlar ile Devlet ve Vakıf Üniversitelerinin tüm bölümlerine başvuru yapabilirler. Üniversiteler bölümlere göre Yabancı Uyruklu öğrenci kontenjanlarını resmi web sitelerinde yayınlamaktadırlar.
Ancak; Bazı üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Müzik alanında eğitim veren bölümlerine Özel Yetenek Sınavı ile kabul yapılmaktadır.
Diğer bir alan ise Askeri ve Polis Akademilerine: Öğrenci, bu kurumların özel şartlarını yerine getiren adaylar kabul edilir.
Bunun yanında Yabancı Öğrencilerin YÖS Sınavına girebilmeleri için belirli YÖS Şartları ve koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. YÖS kabul eden üniversiteler kontenjanları kendileri açıklamaktadır. YÖS sınav sonuçları ise üniversiteler tarafından açıklanmaktadır. YÖS sınavı ile yabancı uyruklu öğrenciler Tıp, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk, Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık, Eczacılık, Psikoloji, öğretmenlik gibi daha bir çok bölümü tercih edebilirler.
YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Soruları Oransal Dağılımı
YÖS Sınavı genellikle 80 sorudan oluşmaktadır. Bu soruların dağılımı 45 YÖS IQ – Genel Yetenek (IQ), 30-32 Matematik, 3-5 Geometri sorularından oluşmaktadır.
Matematik ve Geometrie soruları genel lise düzeyinde olan sorulardan oluşmaktadır. Soru yapıları LYS ve ya YGS Sınavından farklılıklar göstermektedir.
Diploma Notu & YÖS
Üniversitelerin Yabancı Uyruklu Öğrenci ve ya YÖS Sınav kriterleri olarak bazı üniversitelerde ‘Orta öğretim mezuniyet not ortalaması’ ve ya Lise Diploma Notu’nun minimum 40 ve ya 60 olması gerektiğini görebilirsiniz. Tıp Fakültesi / Diş Hekimliği gibi bölümlerde diploma notu kriteri üniversiteden üniversiteye değişlik gösterebilir.
Türkiye’de ki liselerden mezun olacak ve ya olmuş olan öğrencilerin Anadolu Lisesi Diploması, Meslek Lisesi Diploması olması önem taşımamaktadır. Yurtdışında Lise bitirmiş olan Yabancı Uyruklu öğrencilerin – YÖS adaylarının Lise Diploma Notu ve Diploma Türü önem taşımaktadır.
Uluslararası diploma almış ve ya alacak olan YÖS adayları için en önemli kriter ise Türkiye’de ki liselerimize denk bir liseden mezun olmalarıdır. Bu öğrencilerin Denklik Belgesi alarak Diploma notunun Türkiye’de ki Liselere denk bir diploma aldıklarını belirtmeleri gerekir.
YÖS Sınavı’na başvuru yapmak için Üniversitelerin resmi web sitelerinden başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. YÖS Başvuru ve Sınav Tarihlerini takip etmeniz bu süreçte çok önemlidir. Genellikle YÖS Başvuruları Şubat ve Mart aylarında başlamaktadır. Üniversiteler Mayıs ve Haziran aylarına kadar YÖS Başvuru kabul etmektedir. Başvuru yapmadan önce YÖS Şartları‘nı kontrol ederek koşulları yerine getirdiğinize emin olunuz.

Güncel YÖS Sınav Başvuru tarihleri için sitemizi takip edebilirsiniz.
Tercihlerinizde vakıf / özel üniversiteler var ise: Yabancı Uyruklu Öğrenci kabul eden Vakıf Üniversiteleri linkinden bilgi alabilir, Yabancı Uyruklu öğrenci başvurularınızı yapabilirsiniz.
YÖS Sınavlarına yıllık kaç kişi girmektedir?
31,08,2017 YÖK verilerine göre 114 Devlet Üniversitesi , 65 Vakıf Üniversitesi , 6 Vakıf Meslek Yüksekokulları (185 Üniversite) fakülte ve yüksekokullarında toplam 39037 ögrenci okumaktadır.
Bu ögrenciler YÖS ve Uluslararası Diplomalarla gelen öğrencilerdir.
Türkiye üniversitelerinde eğitim gören uluslararası öğrenci sayısı son 3 yılda 2 katından fazla artmıştır. Ögrenci sayısı 50,000 e yaklaşmıştır. 2018-2023 yıllarında 100,000 öğrenci hedeflenmektedir. Bununla birlikte farklı ülkelerden 3000-3500 yabancı öğretim üyesi çeşitli üniversitelerde görev yapmaktadır.
YÖS Sınavında En Fazla Tercih Yapılan Programlar Nelerdir?
Tıp Fakültesi (Türkçe)
Tıp Fakültesi (Ingilizce)
Diş Hekimliği
İşletme
Hukuk Fakültesi
İktisat
EEG
Psikoloji –PDR
Mimarlık
Veterinerlik
YÖS’e Girebilmek İçin Türk Vatandaşlığından Çıkmak Gerekiyor Mu?
Eğer yurtdışında liseyi bitirdiyseniz ve çifte vatandaşlığınız var ise, asla çıkmayınız! Çünkü çifte vatandaşlar bu durumda haktan faydalanabiliyorlar.
Eğer liseyi yabancı bir ülkede bitirdiyseniz ve bu ülkede eğitim süresince /en az 3 yil) ikamet ettiyseniz Türk vatandaşı olsanız dahi bu haktan faydalanıyorsunuz. Asla vatandaşlığınızı bırakmayınız.
Liseyi Türkiye’de çifte vatandaş olarak bitirdiniz ise, mutlaka Türk vatandaşlığından çıkınız. Çıkmazsanız; kazansanız bile kayıt yaptırma olanağınız yoktur.
Vatandaşlıktan çıkma işlemini İçisleri Bakanlığına başvurarak başlatabilirsiniz.

YÖS Sınavına katılabilmek ve Mavi Kart alabilmek için İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü – Vatandaşlıktan Çıkma Şubesinden ve ya Yurtdışında bulunan Konsolosluklardan yapabilirsiniz.
Mavi Kart & YÖS
Mavi Kart, Doğumla Türk vatandaşı olup, Türk vatandaşlığından çıkma izni ile vatandaşlıktan çıkmış olan ve Türk kanunlarının yabancı uyruklulara tanımış olduğu haklardan yararlanabilmelerini sağlayan bir karttır. (5901 sayılı Türk vatandaşlığı kanunun 28. maddesi).
Türkiye’de lise eğitimini tamamlayacak ve ya tamamlamış olan çift uyruklu öğrenciler Yabancı Uyruklu / YÖS kontenjanlarından faydalanabilmeleri için Mavi Kart almak zorundadırlar.
YÖS Mavi Kart Kontenjanı; Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Hukuk ve Öğretmenlik bölümlerine başvuru yapacak olan öğrencilere YÖK tarafından 23 Temmuz 2019 tarihinde alınmış karara göre %10 kontenjan kısıtlaması getirilmiştir. Mavi Kart’a sahip olan yabancı uyruklu öğrenciler bu bölümlerin tüm kontenjanının sadece %10’luk kısmına başvuru yapabilecekler.
YÖS Şartları: YÖS’e kimler başvurabilir?
YÖS Şartları nelerdir?  YÖS Sınavına kimler başvurabilir? Uluslararası/Yabancı Öğrenci Olarak kimler bu haktan faydalanabilirler? Sizlere YÖS Şarları ve koşulları hakkında tüm bilgileri veriyoruz.
YÖS Adaylarının lise son sınıfta olmaları ve ya mezun durumunda bulunmaları şartı ile birlikte;
Yabancı Uyruklu Olmaları
Doğumla Türk Vatandaşı olup daha sonra Türk vatandaşlığından çıkma izni olanlar (Mavi Kart -5901 sayılı yasa)
Yabancı Uyruklu iken Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Vatandaşlığına geçenler
Çifte Uyruklular
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, öğrenimini yabancı bir ülkede tamamlayanlar
(Eğitiminin son üç yılını yurtdışında okumuş olması zorunludur!)
Yabancı bir ülkedeki Türk okullarında eğitim ve öğrenimlerini tamamlayan öğrenciler (Örnek: Batı Avrupa Açık Lise Programı gibi)
GCE AL sınavına sahip olanlar
Türkiye’de lise eğitimi alan tamamen yabancı uyruklu öğrenciler
YÖS Şartlarını yerine getirmiş sayılmaktadırlar ve YÖS Sınavı’na katılabilirler.

YÖS Şartları: Kimler Yabancı Uyruklu Öğrenci hakkından faydalanamaz?
Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşı olup, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de lise mezunluğu olan öğrenciler
Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşı ve aynı zamanda başka bir yabancı ülke vatandaşığı taşıyan ve Türkiye’de liseyi bitiren öğrenciler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklu çifte vatandaşlar
Türkiye sınırları içerisinde bulunan Yabancı Liselerde okuyan çifte uyruklu
öğrenciler YÖS Şartları’nı yerine getirmemiş sayılmaktadır ve YÖS hakkından faydalanamazlar!
YÖS Şartları arasında Türkçe var mıdır?
Türkçe bildiğinizi belgelendirmek YÖS Şartları’ndan biri midir?
Türkçe bilmeniz ve ya Türkçe’yi bildiğinizi belgelendirmeniz YÖS Şartlarından biri değildir. Üniversite kabullerinde sizlere zorunlu kılınmayacaktır.

YÖS Sınav sonuçları ile üniversitelere kayıt yaptırdıktan sonra, seviye belirlenme amaçlı Yabancı Öğrenciler İçin Türkçe Seviye Belirleme Sınavları yapılır.

Sınav sonuçları değerlendirmelerinde öğrenciler A, B ya da C gruplarına ayırılmaktadır.
Eğer öğrenci YÖS Türkçe Sınavından:
A grubuna atanırsa yükseköğrenim hayatında Türkçe bariyeri ile karşılaşmıyacaktır.
B grubuna atanırsa lisans dersleri devam ederken, ders planına ek ders olarak Yabancı Öğrenciler İçin Türkçe Dersi eklenmektedir.
C grubuna atanırsa öğrenci Türkçe Hazırlık okuması gerekiyor ve ya TÖMER’den Türkçe sertifikası alması gerekiyor.

  • +908507629344
  • +905441059344
  • İNFO@MZTERCUMANLIK.COM