Türkiye Bakıcı ve Hizmetli Çalışma İzni

Türkiye Bakıcı ve Hizmetli Çalışma İzni

 

Türkiye’ye gelerek evde bakıcı olarak ya da hizmetli olarak çalışmak isteyen kişilerin öncelikle çalışma izni almaları gerekmektedir. Bu çalışma izni ile yasal olarak Türkiye’de gelir elde ederek çalışabilmektedirler. Yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde çalışmak adına çok tercih ettikleri meslek gurubu olup istihdam adına bu çalışma kolu oldukça da desteklenmektedir.
Eğer kişi bakıcı hizmeti vermek için çalışma izni almak istiyorsa o halde  on beş yaş altında bir çocuk üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Şayet çalışma izni yaşlı bakımı üzerindense de o halde altmış beş yaş üzeri bir yaşlı bakımı söz konusu olmalıdır. Bu yaş aralıkları dışında kalıp da bakıma muhtaç bir kişi üzerinden çalışma izni alınacaksa da o halde hastalığın raporlarla belirtilmesi gerekmektedir. Eğer kişi engelli olduğu için bunun üzerinden çalışma izni başvurusu yapılacaksa o halde engel oranının yüzde elli olması ve bunun hastaneden alınmış heyet raporu ile belgelemiş olması gerekmektedir.
Türkiye bakıcı ve hizmetli çalışma izni başvuruları genel olarak kadın çalışanlar için uygun görülmekte olup çok ekstren bir durum olmadıkça erkek çalışanlar için onaylanmamaktadır. Başvurular hem yurtiçi başvurusu hem de yurtdışı başvurusu olarak yapılabilmektedir. Yurtiçi başvurusu yapmak isteyen kişiler için geçerli bir ikamet iznine sahip olma zorunluluğu bulunmaktadır. İkamet izni olmayan kişiler için ya yurtdışı başvurusu yapılacak ya da geçerli bir oturum izni sahibi olması için işlem başlatılacaktır. Başvurular işverenin elektronik imzası üzerinden yürütülmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sistemi üzerinden ev hizmetleri için işveren kaydı oluşturulacak sonrasında da elektronik imza ile başvuru sağlanacaktır.

 

Türkiye bakıcı ve hizmetli çalışma izni başvuruları


Yurtiçi başvurularında tüm süreç online sistem üzerinden yürütülerek evraklar sisteme taranarak yüklenmektedir. Herhangi bir eksik evrak söz konusu olduğunda bu başvuruda belirttiğiniz iletişin adresiniz üzerinden size bildirilecek ve belirtilen gün aralığında temin ederek sisteme yüklemeniz istenecektir.
Başvurular sonuçlanmadan kişinin sigorta girişi yapılmaması; Türkiye bakıcı ve hizmetli çalışma izni onaylandıktan sonra giriş yapılarak çalışmaya başlanmalıdır. Yurtdışı çalışma izni başvurularında ise kişi için başvuru şahsen dış temsilciliklerimizden(büyükelçilik, konsolosluk), yapılmaktadır. Buradan sisteme kayıt oluşturulup sonra da dış temsilcilik üzerinden işlem yürütülmektedir. İlk onay alındığında da kişi pasaportunu dış temsilciliğe teslim edecek akabinde de pasaportuna çalışma vizesi basılacaktır. Aldığı bu basılı vize ile de Türkiye’ye resmi olarak giriş yapacak; bunu takip eden otuz gün içinde de Sosyal Güvenlik Kurumu için başvuru kaydı oluşturulacaktır.
Ev hizmetlerinde çalışacak kişiler için devlet teşvik desteği oluşturarak eğer hem işverenin hem de işçinin ilk çalışma izni başvurusu ise ödenecek sigortada indirim sağlamaktadır. Çalışanın sigorta ödemelerini yapmak işverenin sorumluluğunda olup her ay düzenli olarak ödenmesi zorunludur. Çalışma izni sahibi olan kişiler aynı süre zarfında Türkiye’de ikamet etme hakkına sahip olurlar. Aynı şekilde çalışma izni süresi dolduğunda da ikamet izinleri bitmiş olur.
Türkiye bakıcı ve hizmetli çalıştırma konusunda yabacılara oldukça teşvik edici ve destekleyici bir tutum sergilemektedir. Biz Mehran Tercümanlık Danışmanlık olarak yabancı hizmetli ya da bakıcı çalıştırma konularında profesyonel danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Çalışan başvurularınızı dilerseniz yurt içi dilerseniz de yurtdışı üzerinden yürütebilmekteyiz.

Türkiye bakıcı ve hizmetli çalışma izni konusu hakkında daha detaylı bilgi almak ve çalışma uzmanlarımızla görüşebilmek için Merkez Ofis: 0212 909 87 25 Ofis: 0850 762 93 44 Cep Telefonu: 0544 105 93 44 Cep Telefonu: 0537 991 93 44 numaralı telefonlarımızdan göç danışmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

  • +908507629344
  • +905441059344
  • İNFO@MZTERCUMANLIK.COM